Biografie

Ducu Bertzi

FAMILIA – despre părinţi, bunici, soră, soţie, copii

S-a născut la Sighetu-Marmaţiei, Maramureş la 21.09.1955. Părinţii săi au fost cadre didactice: Alexandru Bertzi – profesor de matematică-fizică – şi Florica Bertzi – educatoare. Tatăl lui Ducu s-a născut în Bucureşti şi în perioada razboiului s-a reîntors cu părinţii în Maramureş unde erau toate rudele din partea tatălui. A decedat în 1980, la vârsta de 50 de ani. Mama lui Ducu s-a născut în satul Poiana, comuna Nicoreşti-Galaţi şi a fost mutată forţat cu şcoala (deportată) la Sighet, pe motiv că bunicul lui Ducu ar fi fost chiabur (era notar). Părinţii lui Ducu s-au cunoscut la Sighet.

Ducu a fost primul copil şi, la trei ani de la venirea lui pe lume, s-a născut sora lui, Florica Maria Coman, actualmente medic la Sighet. Mama lui Ducu trăieşte la Sighet.

La 21 ianuarie 1989 se căsătoreşte cu Theodora, medic de profesie. Au doi copii: Maura şi Rareş.

Maura a absolvit Facultatea de Ştiinte Politice. Rareş a absolvit Universitatea Nicolae Titulescu, Facultatea de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, dar şi  Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – SNSPA, (Comunicare). În 2013 a terminat masterul în Studii Europene la Maastricht.

ACTIVITATE – de la grădiniţă şi până azi

Grădiniţa, şcoala generală, liceul – „Dragoş Voda” şi şcoala de muzică le-a facut în oraşul natal. După liceu a fost luat în armată un an şi patru luni, la Someşeni (Cluj). Din 1976 intră la Facultatea de Mecanică Fină Bucureşti-subingineri. În 1979 la repartiţie alege Maşini Unelte Bucureşti .

După 1990 părăseşte fabrica şi se angajează la Curierul naţional ca director de PR.

Din 1992 îşi face propria firmă de PR şi Publicitate împreună cu Constantin Dragomir.

Din 1995 decide să se ocupe numai de muzică şi de realizarea de emisiuni radiofonice. În palmaresul său figurează emisiunile de muzica folk: „Pe cine şi câte cărări”, „Spiritul Libertăţii” (Radio Bucureşti).

Din 1997 până în prezent, alături de Mihai Cosmin Popescu, realizează la Radio Romania Actualităţi emisiunea „Omul cu chitara”, una dintre cele mai audiate emisiuni. Iar din 2005, la Radio Bucureşti, realizează „Clubul de joi seara”, împreuna cu Maria Gheorghiu.

Între 2014 – 2016 a realizat pe TVR2 emisiunea de profil „Omul cu chitara”.

În 2005 incepe un proiect „Folk prin licee” continuat de colegii din radio-Manuela Popescu-sub titulatura „Folk fără vârstă”

În 2013 iniţiază proiectul „Gala Floare de colţ” la Sighetu Marmaţiei,în cadrul căreia premiază tinerii talentaţi şi omagiază poeţii care au contribuit prin versurile lor la marile creaţii folk.

Tot în 2013 la iniţiativa sa, Sectorul 3 Bucureşti lansează seria de concerte „Flori pentru suflet: Remember Florian Pittş” desfăşurate în preajma Floriilor.

În 2014 participă la un turneu caritabil iniţiat de Districtul Rotary 2241 România-Moldova în 7 orase din Moldova şi România în care apare în premieră alături de o orchestra simfonică dirijată de Vlad Mateescu.

Din 2019 pune bazele unui alt proiect de succes,”Folk la Vama de la munte” la Vama Buzaului.

Începuturile muzicale se regăsesc în concertele obligatorii care trebuiau susţinute la Şcoala de muzică-vioară. În 1969, la doar 14 ani, îşi înfiinţează prima trupa de rock – Express 69. Numele de „Express” vine de la emisiunea realizată pe atunci de Cornel Chiriac. În liceu schimbă componenţa trupei şi noua formulă se va numi „Mi bemol rock”. Numele trupei e decis de componenţa ei. Trupa cânta la toate serile liceului, timp de trei ani. Din `73 Ducu se apucă de folk şi câştigă Marele Premiu la Festivalul de muzică si poezie de la Sighet – o valiză.

Debutul pe o scenă de prestigiu a avut loc în mai 1976 în cadrul unui spectacol al Cenaclului Flacăra. Piesa cântată a fost „Ţara de pripas” versuri Alex.Vlahuţă.

Din toamna lui 1976, cântă la Casa de Cultură a Studentilor. În paralel cântă în căminele studenţeşti alături de alţi colegi într-un mini cenaclu („Miraj”) extrem de apreciat în mediul studenţesc. Îi cunoaşte pe cei din grupul SONG şi, din 1977, este prezent în cel mai în vogă grup al momentului condus de Ioan Luchian Mihalea. Va cânta în SONG până în 1981. Numeroasele repetiţii, concerte apariţii TV alături de grup îl vor ajuta enorm în exprimarea şi prezenţa artistică ulterioară.

Consacrarea în echipa Cenaclului Flacară vine la 20 octombrie 1979, pe scena Teatrului Ion Creanga. Piesa pe care a cântat-o în seara aceea a fost „Când s-o-mpărţit norocu”. La nici o lună de când a interpretat-o, piesa care i-a adus noroc lui Ducu a fost înregistrata la radio, rămânând şi azi una dintre piesele de referinţă ale lui Ducu.

Din 1985, după desfiinţarea Cenaclului, Ducu înregistrează piese noi care vor deveni şlagare: „Şi de-ar fi”, „Trece dorul”, „Floare de colţ”, „Focul vânat”.

În aproape 50 de ani de activitate a susţinut peste 5000 de spectacole şi întâmplări artistice – numai cu Cenaclu Flacăra a susţinut peste 1300 de spectacole. După ce a cântat în aproape fiecare colţ al României, din `98 încep turneele şi în străinatate: Franţa (Montpellier, Sete, Paris, Marsilia), Belgia (Bruxelles), Germania (Koln, Dusseldorf, Hanovra, Saltzgiter, Frankfurt, Aachen, Gumersbach), Austria (Graz, Viena), Ungaria (Szeghed,Budapesta, Gyula), Italia (Roma, Milano, Torino, Viterbo), Spania (Madrid, Alcala de Henares, Barcelona), Marea Britanie (Londra), Tunisia (Tunis, Bizerte), Maroc (Rabat), Israel (Ierusalim, Tel Aviv, Haifa), SUA (New York, Washington, Boston, Chicago, Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Miami, Portland, Seatle, Detroit, Dallas) .Canada (Toronto, Montreal, Otawa, Windsor.Kitchener, Calgary, Edmonton, Vancouver), Irlanda (Dublin), Moldova (Balti,Soroca,Leova,Cahul. Chisinau, Floresti), Ucraina (Cernauti), Grecia (Salonic), Cipru (Nicosia),Australia(Brisbane,Melbourne) Noua Zeelanda(Auckland),Cehia(Praga),Finlanda(Helsinki), Danemarca.

Prima jumatate de album este înregistrat la Electrecord in 1987 pe disc de vinil. După 1990 apare pe diferite casete audio-compilaţii de Crăciun. Primul album de autor în format casetă audio şi CD este lansat în 1997 – „Dor de ducă” (Intercont Music) şi, în 1998, Revista Actualitatea Muzicală îl desemnează drept „Cel mai popular şi bine vândut album”.

În 2000 lansează două materiale discografice: „Sufletul meu” (Intercont Music) şi albumul de colinde şi cântece de iarna „Poveste de iarnă” (Intercont Music) .

„Cântece din Maramureş” (Cat Music) este lansat în 2004. Urmează „Seară de Crăciun” (Intercont Music) – în 2005 şi „Best of `06” (Intercont Music) – în 2006.

Din noiembrie 2003 realizează proiectul „Ducu Berţzi si invitaţii săi”. În cadrul acestuia, alături de Florian Pittiş, Marius Baţu, Mihai Neniţă realizează o serie de spectacole la Teatrul Nottara, ulterior urmând peste 50 de spectacole în ţară şi în străinătate. Proiectul are şi o latură maramureşeană în care i se alatură Vlady Cnejevici şi trupa de dans „The Sky”.

În aprilie 2006 proiectul este prezentat la TNB – Sala Atelier într-un spectacol jucat cu casa închisă. O parte din concert se regăseşte pe CD-ul lansat de Roton, ”Ducu Bertzi şi Florian Pittiş în concert” în aprilie 2009.

În 2009 lansează un nou album de colinde”Colinde,colinde”.

Concertul integral ”Ducu Bertzi şi Florian Pittiş în concert” s-a lansat în 2010 , în format DVD.

DISTINCŢII

Este cetăţean de onoare al municipiului Sighetu Marmaţiei.

În decembrie 2007 a primit din partea PF Patriarh Daniel cea mai înaltă distincţie a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei – „Crucea Moldava”.

Din 2019 este cetăţean de onoare al municipiului Bucureşti.

Iar din 2022 cetăţean de onoare al comunei Giuleşti (Maramureş).