Drumurile lunii iulie

In luna iulie 2014 am ajuns pentru prima oara la Festivalul de muzica si poezie “Adrian Paunescu” de la Craiova. Ii promisesem si Anei Maria Paunescu, si lui Carmen Paunescu ca anul acesta voi fi prezent. Si am fost.

 

In cele doua zile 18-19 iulie au fost momente emotionante, reintilniri cu vechi colegi din Cenaclul Flacara, de la Revista Flacara,cu oameni minunati pe care ii cunosteam,sau nu, de la Cernauti, Chisinau sau din tara (asta suna cam ciudat fiindca odata toate erau in aceeasi tara, dar ma rog…). Emotia cea mai mare a fost cand la Filarmonica Oltenia, am reauzit recitarea din 1982 a lui Adrian Paunescu, Manifest pentru sanatatea pamantului. Era atat de actuala... si totusi vremurile cand o auzeam pe scena erau atat de departe. Zile frumoase si emotionante la Craiova.

 

Multumesc Ana Maria,Carmen si Andrei Paunescu ca mi-ati oferit ocazia de a fi alaturi de voi in aceste zile!

 

 

De la Craiova ’am zburat”cu masina printr-o noapte nebuna, cu ploi si furtuna, spre Valea Muresului la Rastolita. Aici avea loc a X-a editie a unui festival dedicat obiceiurilor si culturii din satele romanesti de pe Mures. Nu mai stiu exact a cata oara participam, dar am vazut ca numarul prietenilor a crescut simtitor. Cantarea nu a fost grea in fata unui public minunat, mai greu a fost trecerea de la o casa la alta (exponenta a unei comunitati), unde erai imbiat cu o mie de bunataturi greu de refuzat. De la paine cu untura si cu ceapa, palinca, pana la dulceturi. Nu am refuzat nimic si am rezistat (mai putin colegul Mihai Nenita care a mai suferit din cauza mancarurilor grase din Ardeal!).

Cand am batut in retragere, luna era deasupra Vaii Muresului si prietenii de la Voltaj cantau ”Ce n-as da mereu sa fiu…ca la douazeci de ani,fara griji si fara bani”!

 

 

Am fost la Dej dupa multi ani de absenta. O seara de folk intr-un oras care sarbatorea 800 de ani de atestare. Ideea laudabila de a exista si o seara folk in cadrul manifestarilor de toate genurile ii apartine prietenului Florin Sasarman din Bistrita (care in tinerete a fost legat de Bistrita prin scolile facute aici). Toata lumea incantata si promisiunea mea de a reveni in mijlocul lor.

De la Dej la Sebes e o aruncatura de bat! Dar daca mergi pe drumurile patriei e o incarcatura de nervi. Ne-am propus sa nu raspundem provocarilor de pe sosea, astfel incat am ajuns la urmatorul concert de la Sebes intr-o stare foarte buna si cu pofta de cantat. Aici e un director de Casa de Cultura cu chef de a face cultura-culmea,nu!?!-dl.Saleapin. Desi e din Tulcea de origine, face un lucru minunat la Sebes. Bine, si orasul se preteaza, altfel nu era sala plina pe o caldura de vara care sa nu ne lase sa plecam dupa 3 ore de concert. Au fost prezenti si Magda Puskas,Emeric Imre,Florin Sasarman. Publicul stia toate piesele! Faina seara!

 

Festivalul Medieval Sighisoara 2014. De cand ma stiu, festivalul acesta a fost si va ramane o poveste frumoasa. Intalniri cu prieteni din Sighisoara, cu colegi de scena, suete indelungate pe terasa hotelului Sighisoara, unde bunul nostru prieten, Jokerul, are grija ca totul sa fie perfect, tobosarul cetatii (pe care l-am rugat sa nu imi mai bata toba in cap dimineata la 9), ceasul din turnul cetatii, oamenii care traiesc o reintoarcere in timp, ce mai, e frumos la Sighisoara! Si totul se incheie cu o cantare in Piata Cetatii intr-o atmosfera de basm. Bineinteles turnul folk al Cetatii,Adrian Ivanitchi a fost prezent in tot si in toate,drept pentru care a primit si porecla de Papa Puius! Voi reveni la Sighisoara de cate ori drumurile ma vor duce pe acolo. O zi,o seara in Sighisoara e un moment castigat din viata.

 

Coltul de share
'
fb
youtube

Abonează-te la newsletter aici: