„Floare de Colt“, o minune de gala a muzicii folk

12-08-2013

"Ducu Bertzi va oferi, ca premiu, o valiza pentru a stimula tinerii care se dedica acestui gen muzical La Sighetu Marmatiei va rasari o “Floare de Colt”, o minune sub boltile societatii subjugate de grijile cotidiene.

 

A sosit vremea ca la Sighet, centrul cultural si economic al Maramuresului istoric, muzica poeziei sa fie imbracata in straie de gala. Pe 16 si 17 august, in Sighetu Marmatiei vor rasuna acordurile magice ale artistilor: Nicu Alifantis, Mircea Vintila, Ducu Bertzi, Mihai Nenita, Poesis, Magda Puscas, Florin Sasarman, Dinu Olarasu, Vali serban, Adrian Ivanitki, Marius Matache, Jul Baldovin, Cosmin Vaman etc. Titlul pe care l-a primit aceasta gala a folkului romanesc de la Sighetu Marmatiei nu este ales intamplator. Maramuresanul Ducu Bertzi spunea ca "nu trebuie niciodata sa-ti neglijezi radacinile. Fara ele, am fi o frunza-n vant”.

 

Ei bine, “Floarea de Colt” (pe versuri de Viorel Popescu) a devenit una dintre piesele de referinta a lui Ducu Bertzi, care s-a nascut in Sighetu Marmatiei. Iata ca la 25 de ani de cand piesa a fost cantata prima oara, “Floarea de Colt” a devenit emblema unei Gale de Folk, care va creste de la o editie la alta. Cert lucru, Sighetu-Marmatiei va avea de acum incolo, in fiecare an, Gala de Folk “Floarea de Colt”. in urma cu patru decenii, Ducu Bertzi castiga o valiza, ca premiu la un festival de muzica folk. Din acel an, din 1973, Ducu Bertzi si-a inceput cariera de folkist. Fiind din Sighetu-Marmatiei, Ducu a decis sa stimuleze tinerii care se dedica acestui gen muzical si incepand de la prima editie “Floare de Colt” va oferi o valiza personalizata. “Vis de-argint si de petale/ Cuibul tau e sus pe creste/ Raza ta-mi coboara-n cale/ Mai frumos ca-ntr-o poveste”... “Floarea de Colt” este o poveste care abia incepe la Sighetu Marmatiei si care poate deveni traditie.

 

Ducu Bertzi este cetatean de onoare al municipiului Sighetu Marmatiei. in decembrie 2007, a primit din partea PF Patriarh Daniel cea mai inalta distinctie a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei – “Crucea Moldava”. Aceasta distinctie i-a fost inmanata ”ca expresie a pretuirii deosebite si ca binecuvantare sfanta”, dupa cum se precizeaza in diploma primita o data cu ”Crucea Moldava”. ”Pentru mine este o mare onoare si, totodata, o obligatie in plus de a face oamenii fericiti prin muzica mea”, a declarat cantautorul."

fb
youtube

Abonează-te la newsletter aici: